Tijekom 2013. i 2014. godine Grad Križevci i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zajednički su poticali primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije na obiteljskim kućama u Gradu Križevcima.

Subvencionirale su sljedeće mjere:
• obnova vanjske ovojnice obiteljske kuće,
• zamjena postojeće stolarije novom,
• povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova,
• ugradnja solarnih toplinskih kolektora,
• ugradnja kotlova na biomasu, drvnu sječku/pelete, pirolitičkih kotlovi na drva,
• ugradnja dizalica topline.


Do 2015. godine mjere povećanja energetske učinkovitosti provelo je 71 kućanstvo, što je rezultiralo ukupnom investicijom u iznosu od 3.916.538,46 kn. Mjeru poticanja korištenja obnovljivih izvora energije realiziralo je 34 kućanstava, a ukupna investicija iznosila je 1.025.842,11kuna.

 

Rezultat navedenih mjera je obnovljeno 5.683,35 m2 fasada, zamjena 804,07 m2 stolarije, obnovljeno 1.759,66 m2 krovišta, na 18 objekata su ugrađeni solarni kolektori, u 9 objekata su ugrađeni kotlovi i peći na pelete, u 5 objekata pirolitički kotlovi, a u 2 objekta su postavljene dizalice topline zemlja-voda.

Ove godine je procedura prijave za dodjelu bespovratnih sredstava izmijenjena i građani će se ovaj put prijavljivati direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu, Radnička cesta 80. Prema Godišnji programu raspisivanja javnih poziva i natječaja u 2015. godini (kojega možete vidjeti ovdje) natječaj se očekuje u ožujku 2015. godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će objaviti listu energetskih certifikatora, među kojima će građani moći izabrati osobu koja će im vršiti energetski pregled i izraditi energetski certifikat objekta te koji će im pomoći u komunikaciji s Fondom. Energetski certifikator imat će obvezu izraditi inicijalni pregled prilikom kojeg će procijeniti prihvatljivosti kuće za sufinanciranje te utvrditi zadovoljava li podnositelj zahtjeva propisane uvjete (prebivalište, vlasništvo i legalnost kuće). Ukoliko kuća zadovoljava uvjete, certifikator izrađuje prvi energetski pregled te pruža pomoć podnositelju zahtjeva u popunjavanju prijavne dokumentacije. Nakon završene energetske obnove obiteljske kuće, izrađuje se završni energetski pregled i izdaje energetski certifikat. Izdani račun za uslugu energetskog certifikatora podmiruje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Trenutno je otvoren javni poziv za sufinanciranje električnih, plug- in hibridnih i hibridnih vozila za građane kao i za trgovačka društva i obrtnike (više informacija na linku) te javni natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada (više informacija na linku) dok se raspisivanje javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti i sustava obnovljivih izvora u obiteljskim kućama očekuje krajem ožujak.

Informacije o svim otvorenim natječajima Fonda dostupne su ovdje. Također, sve informacije o energetskoj obnovi obiteljskih kuća možete dobiti svakim radnim danom od 9-15 sati na besplatnoj info liniji Fonda 0800 200 170 ili upit možete proslijediti mailom na obiteljske-kuce(at)fzoeu.hr.

Grad Križevci će, kao i do sada, biti na raspolaganju građanima za sve upite kao i pomoć stručnu pomoć, a sve informacije možete dobiti u Energetskom uredu Grada Križevci, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, na telefon broj 048/628-942 ili na adresi e-pošte energetski.ured(at)krizevci.hr.

GRB

GRAD KRIŽEVCI

Ulica Ivana Zakmardija
Dijankovečkog 12
48260 Križevci
 RADNO VRIJEME GRADSKE UPRAVE
 ponedjeljak - petak
08:00 - 16:00 h
RADNO VRIJEME INFO UREDA
ponedjeljak - petak
08:00 - 16:00 h
INFO TELEFON
048 681 411

Strategija razvoja grada Križevaca 2013.-2018.

srgStrategija razvoja Grada Križevaca za razdoblje 2013.-2018. je izrađena u okviru projekta DESONE, sufinanciranog od strane Europske unije kroz program IPA Mađarska-Hrvatska. Pročitaj više...

 

 

Antikorupcijski program i strategija

WBLogofpdlU suradnji sa Institutom Svjetske banke i partnerima, u Gradskoj upravi Križevci proveden je antikorupcijski program. Pročitaj više...

Sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 i 27001

9001 27001 Gradska uprava Križevci reorganizirana je i usklađena sa zahtjevima ISO norme 9001 i ISO norme 27001. Pročitaj više...

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com